dimecres, 29 de juny del 2011

Posa una clau-anglesa a sa teva motxilla



Posa una clau-anglesa a sa teva motxilla

Això és un petit gest amb el qual podríeu col·laborar amb l’esport de l’escalada, quantes vegades heu anat a escalar i heu trobat una arandela molt fluixa, a punt de caure i que no basta per estrènyer-la amb la força dels dits!!!!
Moltes vegades si les vies tenen les cintes posades quan fa molt de vent, aquestes giren i acaben per tirar la xapa en terra. A mi m’ha passat, estar escalant una via en la qual el seguro que acab de xapar, just passat dos metres i abans d’arribar a l’altre veure com la cinta exprés ficada amb dins la xapa queia fins el segur de més abaix!!!!
També pot servir per llevar maillons que deixam per abandonar una via, i així deixar la paret molt més curiosa, i per llevar maillons de ferro ficats dins xapes d’acer inoxidable que fan que es deteriori una via que s’ha reequipat o equipat amb inox perquè aquesta duri molt de temps.
Aquesta és una recomanació que vos volen fer des del Comité de la federació, tateix una clau anglesa no pesa gens i així podreu ajudar a que les nostres instal·lacions tenguin una llarga durada!!!    

Els misteris de l´acer inoxidable

Voliem fer aquest article, no per fer cap classe magistral de la física dels metalls, si no intentar desvetllar algunes lletres o codis que veim sovint a alguns materials fixes que empram per caure a les vies que escalam, en concret les "xapes" i perns d´acer inoxidable.
Recentment aquest material ha estat tristament conegut per no fer la seva funció, aguantar-mos!. Ens han reportat alguns casos de "parabolts" inox petats a Eivissa, en concret la cova d´Egagròpiles i un cas a Mallorca, es Burgar (vegeu els comentaris a l´article "Anclajes rotos"). Tots aquets "parabolts" havien estat ficats fa menys de 10 anys. Pero, que deu haver passat?
...començarem per el principi;

dimecres, 22 de juny del 2011

Anclajes rotos...

Parabolt partido de una vía en The Alley, Sur Africa
Viendo que últimamente ha habido casos de rotura o deformación de anclajes, queremos intentar documentar cada caso. Sabemos por ejemplo de varios casos en la cueva de Egragopilas en Ibiza, y otro caso en Es Burgar.
Si tienes conocimiento directo de un caso, es importante informar a la federación.
Puedes comentar aquí la información o enviarlo por email a escaladafbm arroba gmail.com. Si puedes incluir fotos sería interesante y se pueden enviar por email también.
Cuanto mas completa la información, mejor. Vía, fecha, descripción del incidente, tipo de anclaje, etc...
Estaría bien dejar un número o email de contacto también si hace falta aclarar algo mas.
Un saludo cordial!

dilluns, 13 de juny del 2011

Accidente mortal en Sa Gubia

Nuestras condolencias para la familia del fallecido...

Adjuntamos la noticia del Diario de Mallorca. Como algunos ya han comentado, lástima que solo nos llaman cuando hay accidentes y muertos, y no cuando hay eventos y actividades...

dimecres, 1 de juny del 2011

Quines rutes reequiparies?

Reunión en Creveta. Combinación para evitar de
 acero normal (reunión) y inoxidable (parabolt)
El doblers pel material de reequipament del 2011 ja esta aquí!, ja el tenim a dispocisió.Com a novetat, enguany les "xapes" inclouran el logo de la federació, seran inox majoritariament, pot esser A4-80( encara es un tema a solventar ) i tendran aquesta novetat, s´ha pensat fer-ho així per dos motius; primer per marcar les rutes reequipades per la FBM, i segon intentar evitar alguns robatoris de primeres "xapes"-hi ha hagut alguns casos a cala magraner-, ja diem, intentar-ho.
En tercer lloc, s´intentará fer una diada de reequipament per aquella gent que tengui ganes i mai ha pogut, aixi com convidem a la gent mes experimentada a participar-hi -tot això està encara per precisar-, sabem que lo de reequipar no es una feina grata, pero es necessari, si no arribarem a trepar damunt rovell!