dimecres, 7 de setembre del 2011

"Estratègia d´eliminació de residus per a escaladors"

Extrate d´un article del Acces Fund, això es, la fundació per a la defensa, protecció i conservació de l´escalada als Estats Units amb milers d´afiliats, tot un referent en el mon de l´escalada. Aquí a Espanya estam a anys llum d´algo que se l´hi pareixi i això que nosaltres si que som una super-potencia en quan a roca i rutes es refereix. Be, com vos deia, del que voliem xerrar es de "CACA", entendreu-mos, no volem ser escatològics però volem xerrar d´un problema cada vegada mes frecuent a les zones d´escalada: La gent va al water, com a la muntanya no n´hi ha, o fa allà on pot i poc a poc s´acumula.
Donc a molts de llocs ja utilitzen aquest sistema que a continuació vos mostrarem, a molts vos pareixerà una porcada però, no es millor això que haver d´assegurar d´aquí uns anys amb pinces al nas       ...Reflexiò.


Aquí ho teniu, el bocí de l´escrit que ens interessa, traduït de l´anglés i penjat a la pàgina 8a.nu, el titol original es, Poop-waste disposal strategies for climbers.

"...existeixen un gran nombre de sistemes de bosses en el mercat i que es poden aconseguir facilment (aquí no se si son tant sencilles d´aconsseguir), el principi d´aquest sistema es "empaqueteu per treure-ho d´allà", fes lo teu, recull-ho dins la bossa, tanca i segueix el teu camí. Tots aquets productes fan una bona funció en quan a evitar que: no surtin olors i puguin esser tirades al fems.

Fer clots: Triau un lloc discret allà on sigui poc probable que la gent camini o acampi, allunyat d´aigo, tiranys i zones d´acampada. Fer un forat d´uns 15-20 centimetres de fondaria i 15-20 de diametre. Despres de fer les teves necessitats, tapa el forat i dissimula-ho amb materials naturals..."
"...utilitza el paper higienic amb moderació o millor encara utilitza el paper natural com a les pedres, la vegetació o la neu..."
"...les al.lotes no enterreu productes femenins. No se descomponen facilment i els animals poden desenterrar-ho. Recolliu-ho i endui-vos-ho dins bosses de plastic hermètiques...".

Ja!, tot això vos pot semblar una exageració i per a alguns un broma pero amb la continua massificació de la muntanya i ja no xerram de algunes zones d´escalada, no estarem molts d´anys a haver de fer-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada