dilluns, 26 de setembre del 2011

Cada vegada més aprop del 9

Qui seguim d´aprop el "mundillo" de l´escalada esportiva a ses illes haurem sentit o vist darrerament notícies de Mallorquins i els seus encadenaments de graus que fa uns anys no s´ho aguessin cregut ni ells mateixos.
Ens trobam cada cop més aprop del novè grau...
Ferem un petit repàs de les vies i els seus autors sense anar més enllà de protagonismes ni voler inflar egos, a la fi, tot el que s´està "escrivint" aquí es una pàgina de l´historia de la l´escalada a les illes que val la pena ser contada.
 Les vies que queden avui son un referent per demà i podran ser provades i encadenades per ajudar a pujar el llistó com ja ha passat amb les rutes clàssiques i les primeres rutes de 6è, 7è, 8è...

Gran Louvre 8c/c+

Començam ido:

  Rollito Palanka extension  8c/c+? (a partir d´ara R.P.E); la escola on s´ubica aquesta ruta es troba a la Serra de Tramuntana, "hasta aquí puedo leer". Aquesta via que no sent la ruta més dura encadenada a Mallorca fou notícia fa poc per el seu segon encadenament per part d´un mallorquí en Josep Forteza "Forti" (estiu 2011) però fa molt pocs dies en "Kastar" l´ha encadenada també, sent el tercer d´aquí en fer-la, el primer fou en Samuel Rial (feta en Setembre de 2009 i graduada prudentment de 8c), el segon, un forani, el conegudissim, incansable, testador de vies en Dani Andrada, despres la va fer en Cristian Lupión y aquest any també la va repetir en Pablo Barbero, la ruta li va pareixer de 8c+ directament.
La R.P.E. amb més de 70 moviments es una combinació de: inici per la Back to back, 8b+ de bloc molt desplomat i segueix per la Midi midi 8b/b+ de continuitat amb lo més dur a les dues darreres xapes. Aquestes son rutes equipades per: Gustau Gastalver (Va començar a equipar la Back to back) en Palanca y en Samuel.
Segons el seu primer encadenador, en Samuel "Lo más curioso de esta via y lo que la hace tan especial desde mi punto de vista es que siendo el grado que es, es totalmente natural!!! por no tener, no tiene ni reforzados".

La ruta més dura encadenada per un mallorquí es la Santa louvre 8c+ dur (Es Museu), feta per en Samuel aquesta primavera i que es una altra combinació de la Santa Maria 8c dur i de la Gran Louvre que també es un 8c dur.

Encara en tenim una altra, la Odissey 8c+ (Las perxas), encadenada per un americà (?) i encara sense repetir.

Es Museu

Projectes (possibles 9a´s):

Hi ha ara mateix alguns projectes de´n Cristian Lupion que anirien per aquest grau, alguna via a una cova aprop de Génova, també a "sa reserva" i una d´elles que es una mega-combinació a fraguel que uneix la Amnesia, travessa la Football fun, Shabadá, Ramadán i acaba a la Big men.
Al Museu, una altra combinació que creua tota la cova (rutes totes elles equipades per en Palanca i en Samuel) la Santa negra.
També en el Torrent hi ha una ruta al sector de sa cova gran anomenat Atlantis i que es podria atrecar al novè grau.

"Yo creo que en menos de un año podria haber alguien que llegase a encadenar alguno de estos proyectos o incluso más de uno, ya que hay personas que estan invirtiendo mucho tiempo y esfuerzo y eso tiene que dar resultados." (Samuel).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada